top of page
voeten_in_gras

Risicovoet

Bij een risico voet is er sprake van een onderliggende chronische aandoening die een verhoogd risico geeft op het ontstaan van voetwonden. Bij chronische aandoeningen moet je denken aan; diabetes, reuma, nierfalen, neuropathie, vaatlijden en bepaalde huidaandoeningen. De voetwonden bij deze aandoeningen ontstaan sneller en genezen minder goed. Als er sprake is van een verhoogd risico op het ontstaan van voetwonden dan is het regelmatig bezoeken van de podotherapeut belangrijk.

Rol van de Podotherapeut

De podotherapeut vervult een coördinerende rol en heeft als streven om wonden bij mensen met risicovoeten te voorkomen. Tijdens een uitgebreide voetscreening brengt de podotherapeut het risico op het ontstaan van voetwonden bij je in kaart. De podotherapeut kijkt de volgende onderdelen na; het gevoel, de doorbloeding, bewegingsmogelijkheid van gewrichten, het lopen, staan en aanwezigheid van drukplekken. De uitkomsten van deze voetscreening worden vertaald in een persoonlijk behandelplan. De podotherapeut geeft ook adviezen om voetwonden te voorkomen. Dit kan bijv. middels een schoenadvies of zelfzorgadviezen. Vanaf zorgprofiel 2 worden consulten bij de podotherapeut vergoed vanuit de basisverzekering.

Rol van de Pedicure

In het persoonlijk behandelplan is de voetzorg bij de pedicure opgenomen. De pedicure kan bijv. eelt verwijderen om je voeten in goede conditie te houden. Medisch noodzakelijke voetverzorging bij de pedicure wordt vanaf zorgprofiel 2 vergoed vanuit de basisverzekering. Het kan zijn dat de pedicure een eigen bijdrage vraagt. Dit geldt voor het deel van de verleende zorg die niet onder het medisch noodzakelijke deel valt. 

Het zorgprofiel

Het zorgprofiel(zorgpakket) zegt iets over wat er nodig is om het ontstaan van wonden te beperken. Het vastgestelde zorgprofiel wordt als uitgangspunt genomen om de voetzorg voor je in te richten. De vergoeding wordt hiermee ook bepaald.

Vergoeding

Basis verzekerde voetzorg 
De vergoeding voor medisch noodzakelijke voetzorg wordt vanaf zorgprofiel 2,3 en 4 bekostigd uit de basisverzekering. De podotherapeut stelt aan de hand van het zorgprofiel het aantal behandelingen voetzorg vast. De pedicure voert de medische noodzakelijke voetzorg uit en hiervan ontvang je geen factuur.
Het kan zijn dat de pedicure een eigen bijdrage vraagt. Dit geldt voor het deel van de verleende zorg die niet onder het medisch noodzakelijke deel valt. 
 

Aanvullend verzekerde voetzorg 
Voor Zorgprofiel 1 vindt vergoeding plaats vanuit de aanvullende verzekering. Dit verschilt per verzekeraar en is afhankelijke van de polisvoorwaarden.

Wondbehandeling

10. ingegroeide nagel.jpg

Het behandelen van wonden komt veel voor binnen onze podotherapiepraktijk. De meest voorkomende oorzaak zijn drukproblemen bij diabetes- en reumapatiënten. Door minder goed passend schoeisel of overmatige druk onder de voet ontstaat er mogelijk een wond.
 

Behandeling

Een wondbehandeling bestaat uit het schoonmaken van de wond, het verwijderen van overtollig eeltweefsel en het verbinden van de wond (optimalisatie van de wond omgeving). Tevens pakt de podotherapeut de oorzaak van de wond aan. Denk hierbij aan drukontlasting door vilt, podotherapeutische zolen met drukverdeling of doorverwijzing naar de orthopedisch schoenmaker.

De podotherapeut geeft voorlichting over hoe de wond behandeld moet worden en hoe je in de toekomst een wond kunt voorkomen.  


De oorzaak van het ontstaan van de wond wordt door de podotherapeut in kaart gebracht. Er kan gekozen worden een tijdelijke vilttherapie en vervolgens definitieve inzet van podotherapeutische zolen voor een betere verdeling van druk. 
 
Wanneer blijkt dat de oorzaak slecht passend schoeisel is dan kan de podotherapeut je doorsturen naar de orthopedisch schoenmaker van Penders Voetzorg. Er wordt middels een vrijblijvend consult gekeken naar de best passende oplossing. Indien nodig stemt de podotherapeut de wondzorg af met uw behandeld pedicure. Ook kan er een wondverpleegkundige ingezet worden.
 

Pijn

Pijn ervaar je wanneer er ontstekingsverschijnselen optreden zoals koorts, roodheid en/of een warme (plek op de) voet. Neem in zo’n geval direct contact op met je huisarts.

 

Genezing

Het te verwachten resultaat en dus een goede genezing bij beginnende wonden en bij een goede doorbloeding is goed. Naarmate de ernst van de wond toeneemt of doorbloeding verminderd is kunnen er complicaties optreden. De kans op genezing neemt af. Het is dan ook van groot belang om wondbehandeling vroegtijdig in te zetten.

bottom of page